Skip to main content

Tips voor nog langer plezier van (bedrijfs-)kleding

WASTEMPERATUUR
Was de kleding op een zo laag mogelijke temperatuur. In veel gevallen is 30 graden ruim voldoende. Pas bij hardnekkige vlekken is het nodig warmer te wassen. Maar nooit hoger dan het wasvoorschrift in de kleding.

RITSEN, KLITTENBANDEN, KNOPEN EN DRUKKNOPEN
Om beschadigingen te voorkomen, adviseren we alle ritsen, klittenbanden, knopen en drukknopen te sluiten en zo mogelijk de kleding binnenste buiten te wassen. De tanden van de ritsen beschadigen namelijk de kleding, maar ook de rits zelf wanneer deze niet gesloten is tijdens het wassen.

WASVERZACHTER
Wasverzachter heeft als eigenschap om in te werken op de nylon en/of polyester vezel. De structuur van de vezels wordt aangetast en dit gaat ten koste van de levensduur, vorm- en kleurvastheid en is vaak de oorzaak van pilling. Gebruik daarom (bij voorkeur) geen wasverzachter. NB: All-in-1 pods bevatten vaak wasverzachter!

DROGER
Bedrijfskleding droogt uit zich zelf al vrij snel. Wanneer de kleding op een normale snelheid (zie wasvoorschrift in het label) wordt gecentrifugeerd in de wasmachine, dan drogen de kledingstukken op een wasrekje, droogmolen of gewoon op een kapstokje ook snel. Wij adviseren bedrijfskleding niet te drogen in een wasdroger.

VERVUILING
Wanneer kledingstukken vuil worden door verontreinigingen van buitenaf of bijvoorbeeld een zichtbare rand in de boord vertonen door intensief zweten, was dan de kleding zo snel mogelijk voordat het diep in de vezel is ingetrokken. Zweet bijt uit.

IN GEBRUIK NAME
Was de kleding voor ingebruikname een keer koud op een kort programma. Dan ‘zetten’ de vezels zich en trekt het eerste vuil niet zo diep in de vezels en blijft de kleding er langer schoon uitzien.

UITSLAAN
Het is ons advies om kleding na het wassen uit te slaan, voordat het wordt opgehangen. Vooral (katoenen) bovenkleding blijft dan maatvaster en kreukt minder.

ZONLICHT
Bijna alle materialen verkleuren onder invloed van UV-licht van de zon. Dit proces wordt versterkt door (opgedroogd) zweet. Ook al is kleding niet zichtbaar vervuild, was zo snel mogelijk het zweet er uit om zoveel mogelijk verkleuring te voorkomen.

WASSEN
Was zoveel mogelijk soortgelijke artikelen bij elkaar. Broeken met broeken en gladde en gebreide artikelen gescheiden. Samen wassen met bijvoorbeeld handdoeken laat vaak pluis achter op andere artikelen.

ONDERHOUD
Kleine beschadigingen kun je het best zo snel mogelijk laten repareren. In het stof kan dit vrijwel onzichtbaar en begint het niet te rafelen. Stiknaadjes kunnen zo weer vast gezet worden en lopen niet verder los.